Седмичните любители: Има ли  много винтидж колекционери на писалки?

Mamoulides: Да. Колекционерската група за писалки в  Америка е от няколко хиляди души, и също така The Writing Equipment Society има няколко хиляди членове . The Pen Fountain, което е сайт с чатове по тази тема, има около 15 000 потребители. Това е по-малка група от хора, отколкото  тази на часовникарските колекционери, но пък е видно, че много хора  се интересуват от и от химикалки. Това са различни хора, с различни професии но те  явно  искат да пишат с нещо, което поставя мастило върху хартия, за разлика от писането на таблет или смартфон.

Почти всяка страна и във всяка част на САЩ има колекционери на писалки. Те са предимно по-възрастни, от всички етнически групи в страната. Има много колекционери във Великобритания, тъй като там  има много производства на писалки. Има в Париж и във Франция, в Япония и Китай, особено в Хонконг.

 

 parker

Classic Pens LB2 Kimono Daichi

 

Има колекционери, които се интересуват от проектирането, пълненето на  системата, вида на писеца, материалите на писалките. Хората, които събират само златни писалки,събират само изработени от 9. или 14. или 18-каратово злато. Има хора,които събират химикалки, които са само от твърда гума. Най-ранните писалките са направени от твърда гума и те имат наслагвания от злато или сребро или алуминий. В началото на новия век, алуминият е всъщност един скъп рядък метал, така че някои много редки писалки съдържат алуминиеви наслагвания върху тях.

Вероятно най-скъпите писалки, които  не са изработени от благородни метали, са химикалките, които са ръчно рисувани в Япония с злато и лак. Известни са като Maki-D писалки. А Maki-D писалката е обект с наистина екзотичен извънреден дизайн.

 Pilot Namiki е една от най-известните компании за производство на тези писалки. Те са невероятно екзотични, но   могат да струват от няколко хиляди долара до $ 25.000 или $ 50,000.