С какво са полезни книжките за оцветяване за възрастни?
art therapy colouring book - Google Search:

Книжките за оцветяване за възрастни са много търсени в днешни дни. В действителност, много от популярните са  от най-добрите продавачи в съответните категории на Amazon (в действителност, 1/3 от топ 15 от най-продаваните във всички категории са книжки за оцветяване!). Оказва се, че има някои здравословни и психологически ползи от оцветяването, които децата инстинктивно знаят (подобно на много други житейски уроци, ние трябва да се учим от децата си!).

 

Повечето деца обичат да рисуват и оцветяват и ние активно ги насърчаваме да го правят. И все пак, някъде след първите години в училище,ние спираме да окуражаваме творческите им дейности като оцветяване и рисуване и вместо това ги насърчаваме да залягат повече над уроците си. Когато си на зряла възраст, идеята за отваряне на  книжка за оцветяване изглежда почти комична ... изследователите обаче повече от десетилетие  са изучавали предимствата на това класическо занимание от детството да се приложи  за възрастни .

 

Предимства от оцветяването на книжки за възрастни

 

 

Може да изглежда налудничаво, че нещо толкова просто като една книжка за оцветяване в действителност може да бъде от полза, но изследванията напоследък подкрепя тази идея. Всъщност, учените от  повече от 100 години препоръчват този метод на възрастни и го съобщават на известните психиатри в цялата история (включително Карл Юнг, който го препоръчва на пациентите си).

 

Намаляване на стреса

За оцветяването е доказано, че намалява стреса. Причината? Оцветяването успокоява амигдалата, частта от мозъка, свързана с реакцията на страх / стрес, докато стимулира  части от мозъка, които отговарят за творчество и логика. A проучване от преди няколко години документира намаляването на тревожността при пациенти след кратко време, отделено за  оцветяване геометрични мотиви.

В действителност, оцветяващата терапия се използва експериментално за хората с повишена  тревожност и разстройства, свързани със стрес. Някои хора съобщават, че спят по-добре, когато оцветяват около  5 минути преди лягане.

Фокус  и творчеството

Има причина за това, че книжките за оцветяване за възрастни стават фаворит сред високите етажи на бизнес професионалисти в стресови индустрии, както и са желани и от много творчески професионалисти. Има доказателства, че дори и кратка оцветителна  сесия може да помогне за подобряване на фокуса и стимулиране на творчеството. Някои офиси дори настояват за оцветителни сесии за служителите, като начин за подобряване на фокуса  и творчеството по време на големи проекти.

Докато ние още мислим, че оцветяването на книжки е за предучилищна възраст,известни мениджъри се присъединяват към тенденцията!

 Социално време

Груповото оцветяване с  времето става все по-популярна дейност на много места като клубове и социални групи (създадени специално). Дори и в моя собствен малък град, библиотеката е домакин на оцветителни сесии за възрастни и аз съм виждал няколко пъти как рекламират вечери за „Оцветяване и Вино".
  Докато оцветяването не отнема фокуса и насърчава релаксацията, то не е и  толкова трудна дейност, която да не може да се прави, докато говори или да прекарва време с други, което го прави все по-популярна групова активност. Ако имате деца, това е забавна дейност, която можете да правите с тях!

Медитация

Психологическите предимства на молитвата и медитацията са добре проучени, но за  много хора  е трудно да "изключат" и да се успокоят ума си. Боядисването и други практически дейности предлагат алтернатива, защото те позволяват да се  "прави" нещо, без необходимостта от активна концентрация. В проучвания, дейности като оцветяване са в състояние да произведат подобен ефект като медитация в мозъка.

 One blogger recently shared a non-complicated, genius hack that'll majorly up your color-blending skills without any fancy shading techniques required. The secret? Keep a bottle of baby oil nearby at all times and use a dab of it to make your colors richer.:

Други дейности

Важно е да се отбележи, че въпреки че оцветяването е забавна дейност за много деца и възрастни, то със сигурност не е единствената творческа дейност с тези ползи. Музиката, рисуването, занаятите и дори домашните ремонти да бъдат медитативни и терапевтични. Плетенето е  известно със способността му да намалява депресия и тревожност.

 

Аз лично винаги съм забелязвал същите ефекти от други видове творчески дейности като рисуване, боядисване и други,  но може да се види как оцветяването може да бъде още по-успокояващо, тъй като няма нужда да се създаде нещо от нулата и способността да се  следва един модел и шаблон премахва необходимост та от активна мисъл.

Как ?

Бях изненадан като намерих стотици варианти, когато започнах да търся  книжки за оцветяване за възрастни, както и десетки мнения за "правилния" начин да ги оцветите (четене на мнения / коментари за книжки за оцветяване и т.н.).

 

Накрая поръчах  няколко книги (включително една, която е на най-добра в  списъка с  продаваните) и една опаковка от цветни моливи. Тъй като страниците са склонни да бъдат много по-малки и по-подробни от книгите от детството, аз определено бих предложил цветни моливи или много фини  маркери , вместо пастели или обикновени маркери

 

Макар че оцветяващата  терапия  се използва експериментално за тези с посттравматично стресово разстройство, тревожност и други заболявания, свързани със стреса, тя не е заместител на редовната терапия или консултация с квалифициран специалист. Тя едва ли ще ви помогне да се справите със здравословен проблем, свързан със стреса. Това е обаче по-забавно и релаксиращо действие и е евтин начин да се отпуснете или да прекарате известно време с приятели или децата си. Тъй като това може да Ви помогне за съня, фокуса, и творчеството,според мен си заслужава да си купите една книжка и да опитате!