Седмичните избанници: Кои са някои от най-редките ретро химикалки, на които сте попадали?

 Parker 75 Perle

Parker 75 Perle

Mamoulides: Паркър направи известна необичайната писалка, наречена Aztec. Тя е писалка капкомер - химикалка, която се пълни с помощта на спринцовка за запълване на пълнителя - и точно "Aztec" дизайнът е този, който  впечатлява с акцент на металната обвивка около твърдия каучук и защитен дизайн. Обикновено химикалките се продават за $ 50 000 и нагоре, защото те са много необикновени. Не се произвеждат  много от тях и  са били доста скъпи, когато те за първи път са излезли на пазара.

Много от наистина редките писалки са ранните, които не са били направени в големи количества. Паркър прави писалка през 1920 година, която обаче е била  провал за времето си. Тя се основава на един от най-известните  дизайни, наречен Duofold, което представлява традиционна тръба с формата на писалка, направена от много ярка жълта пластмаса. Това вдъхновение Джордж Паркър черпи от посещението си  в Далечния изток, където вижда, че този вид жълтото е  така популярен. Но американците просто не го харесват. Пластмасата е толкова крехка, че се чупи лесно, така че намирането на една такава химикалка  в добро състояние днес е трудно. Затова и днес Mandarin- жълтите писалки става много силно търсени.

Waterman направи една прекрасна серия от химикалки през 1930г., наречена "Патриша", която е тяхната най-хубава писалка. Те били много скъпи химикалки, които не се продават много добре в момента, но  са толкова красиви, че колекционерите наистина много ги обичат.

Рядкостта не винаги е основен двигател на стойността при  писалката. Понякога това е историята която стои зад нея. The Moore Fingertip e необичаен провал. Подобна на Паркър 51, тя е направена от неръждаема стомана в куршумена  форма. Мур има позлатен писец на върха и също е от неръждаема стомана. В дните когато тази писалка излиза на пазара, а тя в никакъв случай не била пазарен успех, но тя  е толкова необичайна и приятно изглеждаща, че много колекционери наистина я харесват и си я поръчват на доста висока цена.

 Аз посещавам антикварни магазини, намиращи се на  необичайни места, за да търся писалки. Възрастните хора умират, техните семейства не знаят какво да правят с всичките им боклуци, затова и антикварите отиват на различни аукциони и купуват всичките тези неща, а на много от тях има и писалки. Колекционерите, като мен,  от своя страна ги търсим в различни антикварни центрове и магазини. Бъдете убеден, че  няма просто така, пиейки кафе да прочетете  във вестника обява ,на която да пише :"Искаш ли да ми купиш писалката?" Може  обаче да ги намерите от роднини, но мястото, на което успешно може да  ловувате за редки химикалки това са най-вече антикварните магазини. Там със сигурност ще знаят повече за това, което търсите.

Повечето колекционери тези дни  купуват по интернет или от телевизионни предавания за писалки. Шоутата за писалки започнаха преди около 20-25 години и  се излъчват във всички големи градове на Америка. Чикаго е един от тях, а Вашингтон има най-голямото такова предаване в света. Има едно в Маями, в Raleigh и в Лос Анджелис. Хората се събират и си разменят химикалки, купуват химикалки, получават  помощ при  оценяването на повечето от тях. Виждате ли- всевъзможни неща само за една писалка, която може повече да не видите никога в живота си.